Kezelések - Csontpótlás

Ha az állcsont egy része hosszan tartó gyulladás, sérülés, fogeltávolítás vagy természetes sorvadás miatt meggyengül, elvékonyodik, akkor csontpótlással állítható helyre az adott terület. Ezzel helyreállítható az állcsont korábbi formája, illetve az adott terület alkalmassá tehető implantátum behelyezésére, fogpótlás rögzítése céljából.

Bővebben:

A csontpótlás során nem kész csontot ültetünk be a helyreállítandó területre, hanem erre alkalmas módszerekkel teret és vázat biztosítunk a csontszövet számára, hogy a szervezet természetes regenerációs képességéből kifolyólag, magától odanőjön a csonthiány helyére.

Csontpótlás esetén általában hosszabb időt vesz igénybe az állcsont gyógyulása, ezért az ilyen eljárás mellett behelyezett implantátumok megterhelésével, vagyis a tervezett fogpótlás elkészítésével és rögzítésével is többet (akár 1 évet) kell várni, mint csontpótlás nélküli esetben.

Nagyon gyakori, hogy a felső őrlőfogak gyökerei körül kialakult gyulladás vagy a fogak korábbi elvesztése után fellépő sorvadás miatt meggyengül, elvékonyodik az arcüreget a szájüregtől elválasztó csontréteg. Ha a hiányzó felső kis- és nagyőrlők implantátumok segítségével szeretnénk pótolni, akkor ilyen esetekben az arcüreg aljának megemelésével, más néven “sinus lift” eljárással biztosíthatjuk az implantátumok megfelelő rögzülését a felső állcsontban. A műtétet általában az implantációval egy időben végezzük. Az eljárás lényege, hogy az arcüreg belsejét bélelő nyálkahártyát megemelve, csontpótló anyag behelyezésével hozzuk létre azt a térrészt, ahová a csontszövet terjeszkedhet.

A csontpótlás, illetve a csontpótlás segítségével elkészített, implantátumokon rögzített fogpótlás sikerének alapvető kulcsa a megfelelő szájápolás. A gyulladásos folyamatok gátolják a csontképződést, és a csontszövet pusztulásához vezetnek. Ezért minden fogpótlás esetén, de implantátumok és csontpótlás mellett különösen ügyelni kell a megfelelő szájhigiénére!