Kezelések - Éjszakai harapásemelő sín

Az éjszakai harapásemelő sínt azoknak ajánljuk, akik hajlamosak rá, hogy álmukban önkéntelenül összeszorítsák vagy csikorgassák a fogaikat.

Bővebben:

A statisztikák szerint minden harmadik embert érint az a probléma, hogy alvás közben (vagy például amikor nagyon összpontosít valamire), öntudatlanul, erősen összeszorítja, esetleg egymáson csúsztatja, csikorgatja a fogait.

Ez gyermekeknél spontán, minden ok nélkül is előfordulhat. Ők általában kinövik ezt, sokszor inkább csak a frissen előbújt fogaikkal ismerkednek, ezért csikorgatnak.

Felnőtteknél többnyire a stresszt kíséri a fogcsikorgatás, de nem feltétlenül kell mögötte konkrét kiváltó okot keresni. Az is gyakori, hogy nem állandósul, hanem inkább időnként visszatér a probléma.

Sajnos a fogcsikorgatás, illetve a fogak erős összeszorítása nemcsak kellemetlen (a hanghatás miatt), hanem több szempontból is kifejezetten káros:

  • túlterheli a fogak gyökerét, emiatt a fogak meglazulhatnak, ráharapásra érzékenyek lehetnek
  • tartós hatás esetén tönkreteheti az állkapocsízületet
  • a fogak rágófelszínének fokozott kopásához vezet
  • jellegzetes kitöredezést okoz a fogzománcban, a fogak külső oldalán, az ínyhez közeli részen (sokan összetévesztik ezt a helytelen fogmosás által okozott, fognyaki kopással)

Természetesen a legjobb az lenne, ha sikerülne megszüntetni a fogcsikorgatást kiváltó okot (amennyiben konkrét oka van).

Mi abban tudunk segíteni, hogy a káros következményeket mérsékeljük. Ehhez éjszakai harapásemelő sínt ajánlunk, amely rugalmas, gumiszerű, strapabíró anyagból készül, és az alsó vagy a felső fogívre lehet rányomni az esti fogmosás után. Használata rövid megszokás után általában problémamentes, és nemcsak a túlterhelést mérsékli, hanem magát az összeszorítást is gátolja az állkapocs helyzetének módosításával.

Bizonyos esetekben (például implantátumokon rögzített körhíd esetén) az elkészült fogpótlás megóvása érdekében is ajánlott az éjszakai sín használata.