Kezelések - Esztétikus tömés

Fogszuvasodás esetén a károsodott foganyag eltávolítása után a hiányzó részt a foghoz nagyon hasonló színű, esztétikus töméssel pótoljuk.

Bővebben:

A lyukas fog az egyik leggyakoribb probléma, amellyel az emberek fogorvoshoz fordulnak, szinte minden embert érint a világon.

A fogszuvasodás lényege, hogy a szájüregben lévő baktériumok az ételekben lévő cukor lebontása során savas anyagokat termelnek, és ezek hatására jelentős mértékben csökken a fogzománc és a dentin ásványianyag-tartalma. Ettől meggyengül a foganyag, végül letörik, kitörik, és lyuk keletkezik a fogban.

A fogzománc a legkeményebb szövet a testünkben: 96 %-ban ásványi anyag (hidroxil-apatit és fluoro-apatit), a többi része pedig szerves anyag és víz. A fogzománcban nincsenek élő sejtek, így összetételét csak a fizikai és főként a kémiai hatások befolyásolják. A szájban állandóan zajlik a hidroxil és a fluorid ionok kiválása és beépülése a fog keményszöveteibe. Ezeknek a folyamatoknak a sebességét a pH-érték, vagyis a savasság mértéke befolyásolja. Ha a fogfelszín közelében (elsősorban a baktériumok anyagcseréjének következtében) 5,5 alá csökken a pH-érték, azaz savassá válik a közeg, akkor felgyorsul az ionok kioldódása és lelassul azok beépülése, ezáltal csökken a fogzománc ásványianyag-tartalma. Ez kezdetben még visszafordítható, vagyis a savas kémhatás megszűnése után újra beépülnek a nyálban oldott ásványi anyagok a zománcba, amely ezáltal visszanyeri keménységét. A kezdeti ásványianyag-veszteség jeleként világos, fehéres foltok jelennek meg a zománcon. Ezek megfelelő kezeléssel még eltüntethetők.

Tartós ásványianyag-veszteség esetén azonban a zománc meggyengül, erő hatására letörik, és szabaddá válik a fog belsejét felépítő dentin. A dentin összetétele hasonló a zománcéhoz, 70% ásványianyagból, 20% szerves anyagból és 10% vízből áll. Ennek megfelelően nem olyan kemény, mint a zománc, viszont sokkal rugalmasabb annál. A szabaddá vált dentinben ugyanazok a kémiai folyamatok mennek végbe a fogszuvasodás során, mint a zománc esetében, tehát a savas közegben kioldódnak belőle az ionok, felpuhul, és nagyon sérülékennyé válik. Így nagy méretű lyuk alakulhat ki a fogban, illetve le is törhet a meggyengült foganyag.

A fogszuvasodás bármely szakaszában fontos a gyors beavatkozás:

  • kezdődő szuvasság esetén lehetőleg vissza kell fordítani a folyamatot, pótolni kell az elvesztett ásványi anyagot!
  • ha már lyukas a fog, akkor mielőbb ki kell tisztítani az üreget, és az ép foganyaghoz hozzákötődő, esztétikus töméssel kell biztosítani, hogy a folyamat megálljon, és ne terjedjen tovább a fog belseje felé!
  • mély szuvasság esetén a fogbél megóvása a legfontosabb, nehogy az oda bejutó baktériumok gyulladást okozhassanak!

A felpuhult dentin otthoni módszerekkel nem tisztítható, tele van baktériumokkal, így a szuvasodás tovább terjedhet a fog belseje felé. Ezért a puha, baktériumokkal fertőzőtt dentint el kell távolítani. Ehhez először érzéstelenítjük a lyukas fogat, majd a fogászati fúróval megtisztítjuk az üreget, és a tömés elkészítéséhez szükséges formájúra alakítjuk azt. A tiszta felület megfelelő előkészítése után a fog hiányzó részét tömőanyaggal pótoljuk, amely szorosan és hézagmentesen hozzákötődik a foghoz. A különböző színű tömőanyagok alkalmazásával a saját foganyaghoz megtévesztésig hasonló, szinte észrevehetetlen töméseket tudunk készíteni.