Kezelések - Fogkőeltávolítás

A fogak felszínén kialakult lerakódások eltávolítása ultrahangos depurátorral, a felületi elszíneződések megszüntetése fogászati homokfúvó segítségével és a fogak felszínének elsimítása gépi polírozással. Egyéni adottságoktól függően, néhány havonta feltétlenül érdemes elvégeztetni. Panaszmentes pácienseknél általában a rendszeres ellenőrzéssel együtt szoktunk sort keríteni a fogkőeltávolításra is.

Bővebben:

A mindennapos fogmosás és szájápolás után a fogak megőrzésének legfontosabb eszköze a fogkőeltávolítás. Egyéni adottságoktól függően még rendszeres, gondos fogmosás mellett is előfordulhat, hogy bizonyos helyeken - különösen az alsó metszőfogak nyelv alatti felszínén és a felső rágófogak külső oldalán - kemény lerakódás keletkezik a fogak felszínén. Ez nemcsak csúnya és kellemetlen, hanem hosszú távon végzetes is a fogakat rögzítő szövetekre nézve, hiszen a fogkő ideális élettér a szájüregben mindig jelenlévő baktériumok számára. Ezeknek a baktériumoknak egy része ínygyulladást, majd fogágybetegséget okoz, ami végső soron az íny visszahúzódásához, a fogakat körülvevő csont elsorvadásához és a fogak meglazulásához, majd elvesztéséhez vezet.

Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen eltávolítsuk ezeket a kemény, otthoni eszközökkel nem leszedhető lerakódásokat.

A fogászati rendelőben úgynevezett ultrahangos depurátort használunk erre a célra, amellyel elég épp csak hozzáérni a merev fogkőhöz, és a nagyfrekvenciájú hanghullámok lerezegtetik azt a fogfelszínről. A fogkőeltávolításhoz kapcsolódik a felületi elszíneződések megszüntetése fogászati homokfúvó segítségével, és nagyon fontos a későbbi lerakódások minimalizálása érdekében a gépi polírozás is (amelytől egyébként a páciensek számára is kellemesen sima lesz a fogak felszíne).