Kezelések - Teljes/részleges kivehető fogsor

A hiányzó fogak pótlásának legegyszerűbb, hagyományos módja a kivehető fogsor. Általában esztétikus, műanyag alaplemezbe ágyazzák be a megfelelő színárnyalatú műfogakat. A fogsor az alaplemez nagyobb felülete által, a nyálkahártyán keresztül viszi át a rágás során fellépő erőket az állcsontra.

Bővebben:

Ha az összes fog hiányzik, akkor teljes protézisről beszélünk. Szerencsés anatómiai adottságok esetén a szakszerűen elkészített fogsor ragasztóanyag nélkül is a helyén marad, beszédhez, rágáshoz is megfelelő.

Ha a páciensnek már csak néhány, megfelelő teherbírású foga van, amelyek nem elég erősek egy rögzített fogpótlás elhorgonyzásához, akkor részleges kivehető fogsor készülhet, amely fémkapcsok vagy rejtett elhorgonyzás segítségével rögzíthető a megmaradt fogakhoz.

A kivehető fogsorok kiválóan rögzíthetők a szájban implantátumok segítségével. Különösen az alsó protézisek esetében alkalmazzuk gyakran két implantátummal megvalósított, lokátoros rögzítést, illetve a négy implantátumra épülő, stéges elhorgonyzást. Ezek a megoldások a rögzített pótlásokhoz hasonló komfortot nyújtanak a protézist viselő pácienseknek, egyszerű használat és könnyebb tisztíthatóság mellett.