Kezelések - Koronák és hidak

A korona teljesen beborítja a fog szájban látható felszínét, és ezzel esztétikus, egyben strapabíró módon pótolja az elvesztett foganyagot. Felragasztáskor véglegesen rögzítjük, csak roncsolással távolítható el. Implantátumra rögzítve pótolhat hiányzó fogat is.

Több korona összekötésével híd is készülhet. Ilyenkor egy vagy több hiányzó fogat pótolhatnak a hídtagok, amelyek a pillérfogakon lévő koronák között helyezkednek el. Implantátumokon elhorgonyzott hidakkal akár teljes fogatlanság esetén is rögzített módon pótolhatók az elveszített fogak.

Bővebben:

Ha a fog sérülés vagy fogszuvasodás miatt olyan mértékben károsodott, hogy töméssel vagy betéttel nem állítható helyre megfelelően, illetve esztétikusan, akkor megfelelő alakúra formáljuk a csonkot (ezt nevezik lecsiszolásnak), és századmilliméter pontosságú, precíziós lenyomatot veszünk róla. A fogtechnikai laborban elkészítik rá a pontosan illeszkedő, színében, mintázatában, alakjában a szomszédos fogakhoz illő koronát, amelyet ragasztócement segítségével, véglegesen rögzítünk a csonkon.

A koronák és a hidak többféle anyagból készülhetnek.

Lehetnek műanyagból, de ezt csak ideiglenesen alkalmazzuk, például a lenyomatvételtől a végleges koronák felragasztásáig.

Lehet az anyaguk fémvázra égetett kerámia, ez az egyik legelterjedtebb megoldás. Robusztus, strapabíró szerkezet, de ez a technológia korlátozott mértékben teszi csak lehetővé a természetes fogak színének és áttetszőségének reprodukálását, különösen a koronák szélénél.

Készülhetnek teljesen kerámiából, ami kiváló esztétikai eredményt nyújt, de nem alkalmas nagy erőhatások elviselésére, ezért elsősorban a metszőfogak esetében célszerű a használatuk.

Kiváló kompromisszumot kínálnak a cirkónium koronák, illetve hidak. Ezeknél a rendkívül kemény, nagy szilárdságú cirkónium-dioxid kerámia vázra égetik rá a külső, esztétikai szempontból meghatározó kerámia réteget.

Az eredmény nagyon erős, tartós, mégis a természetes fogaktól gyakorlatilag megkülönböztethetetlen fogpótlás.