Kezelések - Parodontális kezelés

A fogak mellett fellépő, gyulladásos elváltozások fogászati kezelése. Lényege az érintett terület mechanikai megtisztítása, antibakteriális kezelése és a gyulladáshoz vezető okok kiküszöbölése. A kezelést helyi érzéstelenítésben végezzük.

Bővebben:

A fognyakat körülvevő íny begyulladásának (erre utal az ínyvérzés) következményeként fájdalmas, nyomásra érzékeny duzzanat alakulhat ki az érintett fog közelében. Ez többnyire arra vezethető vissza, hogy az ínygyulladás miatt sérül a fogíny és a gyökérfelszín közötti kapcsolat, az íny elválik a foggyökértől, és úgynevezett tasak alakul ki, amely otthoni eszközökkel már egyáltalán nem tisztítható, így különösen kedvez a fogágybetegséget okozó baktériumok megtelepedésének és elszaporodásának. Ráadásul, ha később a tasak nyílása beszűkül, akkor fájdalmas, gennyes tályog is kialakulhat, ami rövid idő alatt a fogak elvesztéséhez vezethet.

A kezelés során először megszüntetjük a tasak kialakulásának okait (pl. elálló koronaszél, hibás tömés - ezek akadályozzák a megfelelő tisztítást). Ezután megtisztítjuk a tasak belső felszínét a baktériumokkal telt, gyulladt szövetektől. Ez magában foglalja az íny belső oldalán lévő, gyulladt kötőszöveti réteg (az ún. tasakfal) eltávolítását és a gyökérfelszín megtisztítását, lesimítását is. Ezzel egyidejűleg antibakteriális átöblítéssel minimalizáljuk a kártékony baktériumok mennyiségét. A kezelés eredményeként általában újra megtapad az íny a gyökérfelszínen, ezáltal megszűnik a tasak, vagy legalábbis csökken a mélysége, így mérséklődnek a kapcsolódó panaszok is.