Kezelések - Fogfehérítés

A fogakat világosabbá, fehérebb árnyalatúvá tehetjük a külön erre a célra kifejlesztett, fogászati fogfehérítő anyag segítségével, egy nagyjából fél órás kezelés során.

Bővebben:

A fogaink színe ugyanúgy egyéni adottság, mint a hajszín vagy a szemünk színe. Az egyébként teljesen egészséges fogak is lehetnek sárgásak, az ínyhez közeledve sötétebb árnyalatúak. Emellett a fogaink a különböző ételek, italok vagy a dohányzás hatására is elszíneződhetnek, sötétebbé válhatnak.

A professzionális fogfehérítéssel biztonságos és fájdalommentes módon, a károsodás veszélye nélkül lehet tartósan világosabbá, fehérebbé tenni a fogakat. Ehhez először fogkőeltávolítás során, gondosan meg kell szabadítani a fogakat a felületi lerakódásoktól, szennyeződésektől. Ezután védőréteget viszünk fel az ínyre, hogy elkerüljük a nyálkahártya felületi sérülését és irritációját. Csak ezután kenjük be a fogak felszínét a fogfehérítő anyaggal, amelyet meghatározott hullámhosszú fénnyel kell megvilágítani, hogy aktiválódjon. A fogfehérítés hatása azonnal látható, de a végeredmény csak a kezelést követő, 1-2 nap elteltével alakul ki.

A fogfehérítés utáni napokban, hetekben kerülni kell az erős színanyagot tartalmazó ételeket, italokat (pl. paprikás, fűszeres szószok, kávé, vörösbor, gyümölcslevek stb.), mert ilyenkor nagyon könnyen elszíneződhetnek a fogak.

Fontos megjegyezni, hogy a fehérítő hatás csak a foganyagon érvényesül: a korábban elkészült tömések, koronák színe változatlan marad. Ezért, ha a páciens fogfehérítést szeretne, akkor a koronák, hidak, illetve a látható helyen lévő tömések elkészítésével érdemes megvárni a fehérítés eredményét, és a világosabb fogakhoz igazítani a fogpótlások színét.

A fogfehérítés hatása tartós, de nem tart örökké, ezért szükség esetén évente, kétévente megismételhető.

Gyökérkezelt fogak fehérítése

Régóta elhalt, gyökérkezelt fogaknál gyakran előfordul, hogy az egész fog szürkés árnyalatú, és feltűnően sötétebb a szomszédos, egészséges fogaknál. Ilyenkor kétféleképpen világosíthatjuk ki a szürkés fogat.

Az egyik lehetőség, hogy eltávolítjuk az elszíneződött foganyagot, és világosabb tömőanyaggal helyettesítjük.

A másik módszer a fog belsejének kifehérítése. Ehhez 1-2 napra fogfehérítő anyagot helyezünk a fogba, ideiglenes töméssel lezárva. 1-2 nap elteltével ellenőrizzük a hatást, és ha már elértük a kívánt eredményt, akkor kitisztítjuk az üreget, végül pedig esztétikus tömést készítünk. Ezzel általában véglegesen megszüntethető az elhalt fog szürkesége.

Link: mit tegyen és mit ne (fogfehérítés után)